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IN THIS ISSUE: Important information about the front-end ballot question  
SUMMARY: Over the last few months, we've fielded several questions about the form that the front-end 
question on the May 15 ballot must take. Specifically, several members asked if the components of the 
question could be reversed. In other words, rather than asking voters if they approve an increase in 
taxes to provide property tax relief of an estimated dollar value, could school boards submit a question 
that says the school district would be able to offer property tax relief of an estimated dollar value using 
revenues from an increase in the income tax of ___%. In response to this question, a number of 
solicitors expressed the opinion that districts could make changes to the ballot question while 
acknowledging the risks of a court ruling to the contrary.  
Section 331.2(e)(1) of the act describes the various components that must be included in the question, 
namely, the rate of the proposed income tax to be levied, the reason for the tax, the estimated per-
homestead tax reduction and the current rate of earned income and net profits tax levied by the school 
district. The act goes on to say that the question must be clear and in language that is readily 
understandable by a layperson. The key phrase says that the question "shall be framed" in one of the 
following forms. The language of the act goes on to list three questions, depending on the type of tax 
chosen. The issue at hand is how the phrase "shall be framed" should be interpreted.  
Although PSBA believes those words allow for some flexibility, the Pennsylvania Department of State 
is interpreting that phrase as mandating that the question be asked in the manner that they are listed 
in Section 331.2(e)(1)(i), (ii) and (iii) of the act. The question asking whether voters favor imposing or 
converting the tax must come first, followed by a statement on the use of the revenues generated and 
the estimated property tax relief, followed by a statement on the school district's current earned 
income tax rate.  
In a memo to county election officials, the Department of State has advised that any question that does 
not comply with the form as stated in the act should be "revised" by the local board of elections and 
that notice of such revision should be given to the school district. The memo goes on to say that the 
departments of State and Education "are prepared to support the board of elections' authority and the 
actions taken by the board of elections to comply with the act." 
ANALYSIS: Since it is impossible for school boards to make changes to their ballot questions at this 
point, we are not recommending that school boards take any action in response to the state 
department's memo. PSBA does not agree with the state department's opinion about the form of the 
ballot question. Additionally, PSBA is analyzing the legal question of whether a local election board 
has the authority to revise or reject a ballot question presented pursuant to Act 1.  
The state department also concluded that PDE's model nonlegal interpretative statement complies 
with all of the requirements of Act 1 and the Election Code. PSBA expressed concerns early on about 
the failure of that statement to acknowledge the fact that school boards were required by Act 1 to place 
a question on the ballot. Our opinion on that matter has not changed. 
Keep in mind that you are under no obligation to revise a referendum question that you have 
submitted. To the extent that local election officials want to change the question that you have 
submitted, allow them to take full responsibility for doing so. Please keep us informed of any cases 
where your proposed question has been rejected or revised. The same is true for any language you 
submit on the nonlegal interpretative statement.  
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