
Tax Study Commissions under Act 1 
August 3, 2006 

WEBCAST QUESTIONS 
 

 
 

1. Should the school solicitor also serve as counsel to the Commission? Each 
district will have to determine who should serve as counsel to the TSC. The first step is 
dialogue with the school district solicitor.  There is no conflict of interest in the solicitor 
serving as counsel to the TSC.  Accordingly, if the solicitor is comfortable in this role, 
the solicitor is the logical choice.  The bottom line is that both the TSC and the district 
need legal counsel knowledgeable about Act 1.  If the solicitor does not have this 
knowledge, special counsel should be considered. 

 
2. If board declines slot money, don't we have to ask the voters whether they want 

us to accept or not?  Yes, section 901 specifies that if a board declines the state 
funding from gaming, a referendum question will be put to the voters asking if they 
favor the district receiving state funds to reduce property taxes on qualified residential 
properties.  If a majority approves the referendum, the district will receive their property 
tax reduction allocation beginning in the following fiscal year.        

 
3. There seem to be different interpretations regarding the method for calculating 

the homestead exclusion. Is the homestead exclusion a flat dollar amount for all 
taxpayers or is it based on the assessed value of the property?  Act 50 dictates 
that the amount of homestead exclusion and property tax reduction will be the same 
flat dollar amount for all approved homesteads/farmsteads.  Some lawyers have 
questioned the constitutionality of this provision, because the Constitution authorizes a 
homestead exclusion “based on the assessed value of homestead property.”  The 
argument is that a flat dollar amount is not based on the assessed value.  The tax 
reduction amount will be a flat dollar amount absent a constitutional challenge. 

 
4. Do you place two questions on the May ballot if you want  to raise the EIT and 

then convert it all to PIT?  No, the statute directs districts to place one referendum 
question on the ballot.  Referendum question section 331.2 (e) (iii) states “Do you 
favor converting the school district’s current earned income tax to a personal income 
tax at x%?  The revenue generated from the personal income tax will be used to 
reduce taxes on qualified residential property by (insert amount of reduction) and to 
replace the revenue from the school district’s current earned income tax.  The current 
earned income tax rate is Z%?”         

 
5. If citizens applied for the homestead exemption under Act 72  do they have to re-

apply under Act 1?  An application filed and approved under Act 72 is valid for Act 1 
and need not be re-submitted.  

 
6. May the school board accept only a portion of the TSC's recommendation?  Yes   

 
7. Are school districts required to annually ask the front-end referendum 

questions?  No, districts are only required to place a question on next spring’s 



primary election ballot concerning adoption of a new or increased income tax to fund 
homestead and farmstead tax reductions, but any future EIT or conversion to a PIT will 
require a new front-end referendum.   

 
 

8. Where would one find accurate age, income, employment and property use 
characteristics of tax base?  The PASBO website contains several links to good 
sources of data.  You can access this information by going to the SS Act 1 Information 
and clicking on the Local Tax Study Commission resource page.   

 
9. What if we can't find citizens who are interested in serving on the commission?  

Act 1 provides no remedy for not being able to find individuals to serve on the TSC.  It 
does though require all school boards to appoint a Local Tax Study Commission by 
Sept. 14, 2006, to make a nonbinding recommendation to the school board as it 
relates to the front-end referendum question.  School boards can use advertisements, 
news releases, applications, and other such means to solicit potential members of the 
TSC. 

 
10. How does the district estimate PIT?  For example - How do we know what a 

taxpayer's income that is relative to PIT?  Data on the PIT is available from the PA 
Department of Education:    
http://www.pde.state.pa.us/k12_finances/lib/k12_finances/pi_2004_web.xls  See 
question 20 for a detailed explanation of incomes included in the PIT.  Comparative 
data on the EIT and PIT is available on the PASBO website.     

 
11. Does the selection process for the TSC members have to be public?  Must the 

interviews, etc., be done in a public forum?  No, neither the selection process nor 
the interview process in the selection of the TSC need be open to the public.  The 
school board should though make the Commission member appointments at a public 
meeting.  

 
12. The School board does not have to accept the TSC’s recommendation, right?  

Then why go through all this?  The statute, in section 331, states that the 
recommendation of the commission is nonbinding and that “the board of school 
directors shall accept or reject the recommendation of the local tax study commission 
prior to adopting a resolution.”  It is statutorily required that a school district go through 
this process and presumably this will provide helpful analysis from one point of view to 
the board as they make their decision.   

 
13. How do you look at assessed vs. collected EIT and PIT?  If a school board makes 

the decision to place a referendum question regarding an addition to the EIT or a 
replacement PIT tax, the amount of the indicated percent should take into account the 
district’s anticipated collection rates for the said tax to properly fund homestead and 
farmstead tax reductions. 

 
14. Is there a penalty if the Tax Study Commission Is appointed by the school board 

in September but after the 14th?  There is no penalty in the statute.   
 



 
 

15. Does the school board have to appoint the commission by 9/14?  Yes, Act 1 
requires that a school board appoint a Tax Study Commission by Sept. 14, 2006.  This 
means that a school board should appoint the TSC at an August or early September 
board meeting. 

  
16. May the board appoint only 3or 5 members to the commission by 9/14 and then 

appoint additional members later?  The statute explicitly directs the board to appoint 
5, 7, or 9 members to the commission by September 14th.  An appointment of 3 
members by the 14th with an assumption of appointments to follow would not meet the 
requirements of the statute.  The composition of the commission should be set by the 
14th.     

 
17. May the school board mandate a recommendation in less than 90 days?  The 

TSC must make a recommendation to the school board within 90 days, but a school 
board may not mandate a lesser period of time than the 90 days for the TSC to make 
its recommendation.  

 
18. What if a member is appointed and does not participate or attend the meetings 

or is disruptive?   Are there any repercussions for this member?  There are no 
provisions in the statute for repercussions for this type of member.   

 
19. Is Act 72 repealed?  We are an Act 72 District.  What of the .1% EIT increase that 

is already pending?  Also, how do we deal with the median homestead 
exemption in multi-county districts?  Act 1 repeals Act 72.  The 0.1% increase in 
the Earned income and Net Profits Tax that participating districts had to enact in order 
to opt into Act 72 is repealed and cannot be levied or collected.  All districts that 
participated in Act 72 are now bound by all the provisions of Act 1.  More information 
on multi-county school districts will be forthcoming. 

 
20. Explain the difference between EIT versus PIT.  The earned income base is made 

up of taxable compensation combined with net profits.  Taxable compensation is 
income from wages, salaries, tips or any other payment received for services 
rendered, yet it is reduced by business expenses (thus differentiating this category 
from gross compensation).  Net profits is income, after expenses, from a business, 
profession, or farm.  It includes profits from unincorporated businesses as well as 
shareholders’ proportionate shares of PA S corporation income.  If a larger employer 
in a school district were to close, this would have a significant negative impact on total 
earned income revenue.  The current personal income base incorporates 8 classes of 
income that are taxable.  These include:  compensation; interest; dividends; net profits 
from operation of a business, profession or farm; net gains or income from disposition 
of tangible or intangible property; net gains or income from rents, royalties, patents 
and copyrights; net gains or income derived through estates or trusts; and gambling or 
lottery winnings with the exception of PA State Lottery winnings won on or after July 
21, 1983.  This is a larger and broader base than the earned income tax base.  Large 
downward fluctuations in the stock market would have a negative impact on PIT 
revenue.  Local PIT will match the State PIT.   



 
21. When will the higher EIT or PIT rate become effective and require collection?  

Any tax approved by voters in May 2007 will go into effect July 1, 2007. 
 

22. What will be the impact or ramifications of an ongoing County tax 
reassessment?  Reassessment should not affect the TSC recommendation or 
ultimate homestead tax reduction amount.  Reassessment does impact the calculation 
of the homestead exclusion.  Under § 327, the homestead exclusion must be adjusted 
upward in the initial year of reassessment.     

 
23. The additional collection costs for EIT collection - may it be considered an offset 

to the funds provided for real estate tax reduction? If yes, what about the cost of 
homestead mailings and other costs not previously assessed to districts prior to 
Act 1?  Yes, additional collection costs for EIT may be considered an offset if the 
school district employs an outside tax collector and the collection costs are deducted 
from the tax amounts received by the district, but the costs of homestead mailings and 
the like, may not be considered an offset and must be born by the district. 

 
24. What fiscal year should we use for the data needed to make the calculations for 

the tax study commission?  Information available from FY2005-06, should be used, 
however in instances where that is not available, the most up to date information from 
sources such as PDE or the Department of Revenue should be utilized.  

 
25. Are retirees considered employees of the District for Act 1 Tax Study 

Commission purposes?  No, retirees are not employees of the district.  Act 1 does 
not prohibit service by a retiree on the TSC if that retiree continues to receive benefits 
( i.e. health-care benefits) paid by the district.  However, if you want to be ultra 
conservative you might decide not to appoint such retirees (or not to appoint multiple 
members who are retirees) to avoid any possible perceived issues of impropriety or 
conflict of interest.   

 
26. Who is going to monitor the data's accuracy that the Commission will be using 

to make their decision?  There is no provision in the statute for any sort of external 
monitoring for commissions, but it does specify that the district will provide necessary 
and reasonable support staff to the commission so district administration could 
reasonably be involved in providing accurate data and analysis.   

 
 

27. Did your 1999 Act 50 commission ask you for what they wanted or did you 
provide most based on what you thought they would want?  Since Act 1 requires 
a focus on 4 mandatory study items (historic and present district revenue from current 
taxes; the percentage of total district revenues provided by current taxes; the age, 
income, employment and property use characteristics of the existing district tax base; 
and projected district revenue from current taxes, and from the possible new of 
additional Act 1 EIT or PIT), it would be wise if district employees acting as resource 
participants in the TSC would provide, review, and answer related questions on these 
referenced materials. 

 



28. When will we get clarification about the 1% open issue in order to inform our tax 
commission about what they will be deciding?  On August 18, 2006, Secretary of 
Education, Gerald L. Zahorchak, issued a written opinion in which he stated that, “The 
existing EIT rate does not count toward that 1% increase.”  “For example, a school 
district that currently levies and collects 0.5% earned income tax may ask voters to 
increase the EIT by 1% (or perhaps more ….), to a total of 1.5%.  In this case, 0.5% 
will continue to be used for school district operations and the additional 1% will be 
used to annually fund homestead and farmstead exclusions.”     

 
29. Can the TSC recommend a 0% EIT   The TSC can recommend implementing a PIT 

instead of an EIT, and, that, in effect, would result in a 0% EIT, but the referendum 
question placed on the ballot by a school board must concern the adoption of a new or 
an increased income tax to fund homestead and farmstead tax reductions.  

 
30. What if voters vote down the May 2007 referendum?  If less than a majority of the 

electors voting on the question approve the referendum, then the new tax rates will not 
take effect and there will be no tax shift from local property tax to the EIT or PIT.   

 
31. Can the Board opt not to put the question of increasing the EIT or enact a PIT on 

the ballot?  Every school board must submit at the May 2007 primary election a 
“front-end” voter referendum question concerning adoption of a new or increased 
income tax to fund homestead and farmstead tax reductions.  There is an open legal 
issue concerning whether a district that already has an EIT rate of 1% or more may opt 
not to put a question on the ballot. 

 
32. When appointing the Local Tax Study Commission, may the board appoint 

members as chair, secretary, etc. or is the board required to rely upon the 
Commission to elect their own members to those positions?  The indication 
during the presentation was that it may not.  Why not?  The board can not appoint 
the officers of the Commission because the Commission is an independent entity with 
the right to conduct its affairs as it deems appropriate as long as it is not violating the 
statute.  However, nothing prevents a school board from recommending action, and 
this may help jump start commission action if the board, either formally or informally, 
suggests someone to serve as chairperson.   

 
33. All this still applies even if you do not currently have an EIT or PIT?  Yes, Act 1 

requires either an EIT or a PIT be proposed in those 38 districts that currently do not 
impose any income tax in order to fund homestead and farmstead tax reductions. 

 
34. Will we use our estimated millage for 07-08 for our calculations?  Yes 

 
35. Would a district who has not enacted Act 24, still have the option of Act 24 

available?  No, Section 333 (b)(3) prohibits raising the EIT rate by any means other 
than an Act 1 referendum.  However, you should consult legal counsel on this 
question.   

 
 
 
 


